Finlandssvenska hembygdsdagar i Nykarleby 14-15 september 2019

27.06.2019 kl. 20:02

Finlands svenska hembygdsförbund (FSH) har sedan år 2001 arrangerat Finlandssvenska museidagar. De första hölls i Ekenäs. Museidagarna har ordnats vartannat år i de olika finlandssvenska landskapen. Museidagarna har nu bytt namn till Finlandssvenska hembygdsdagar, eftersom innehållet breddats och inte enbart är inriktat på museiverksamhet. I höst, den 14-15 september, hålls hembygdsdagarna i Nykarleby. Temat är Hållbar utveckling, ett mycket aktuellt ämne. Vi hoppas att många representanter för hembygdsföreningar och museer samt privatpersoner möter upp på hembygdsdagarna.

Under hembygdsdagarna kan man lyssna till lärorika föredrag men också utbyta åsikter och erfarenheter med andra deltagare. Den sociala samvaron spelar en mycket viktig roll, då deltagare från olika delar av Svenskfinland får träffas och knyta kontakter. Nykarleby är en vacker, liten stad, där allt är nära. I trakten finns ett rikt utbud av stora och små museer. Från Nyland ordnas en abonnerad bussresa med start från Östra Nyland via Helsingfors med anslutningstrafik från Västra Nyland.

Seminarium lördag 14 september

Under hembygdsdagarnas första dag, lördag 14 september, arrangeras ett seminarium på Kredu, Kristliga Folkhögskolan, som ligger på det gamla seminarieområdet. med ett flertal föredrag kring temat Hållbar utveckling. I enlighet med tidens diskussion om klimatförändring och hållbar utveckling vill vi fokusera på detta ämne, som belyses på olika sätt - både teoretiskt och praktiskt.

Efter hälsningsord av bl.a. Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt håller historikern och docenten Henry Nygård ett anförande där han ger ett historiskt perspektiv på utvecklingen gällande avfall och återanvändning. Han avspeglar dagens situation mot den historiska utvecklingen. Han har ett förflutet som VD för ett avfallshanteringsbolag.

FSH:s hedersordförande Brage Räfsbäck berättar om sin passion för gamla stockhus, som han räddar genom att plocka ner dem och flytta dem till en ny plats.

Finsnickaren Evalis Sundkvist berättar om återbruk och byggnadsvård och om större och mindre renoveringsprojekt som hon har erfarenhet av. Hon redogör för hur man kan ta till vara gammalt material eller gamla föremål och restaurera dem eller skapa något nytt av dem. Hon restaurerar möbler och renoverar fönster och dörrar med traditionella metoder och material. I hennes företag, Elsa Möbel, som i år firar 10-årsjubileum, får gamla möbler nytt liv.

Efter lunchen, som intas på Kredu, föreläser projektledare Eva-Marie Backnäs från KulturÖsterbotten om vilka möjligheter ett digitalt museum kan ge och om nya sätt att förmedla historia.

I dagens sista föredrag berättar Stundars verksamhetsledare Gunilla Sand och museichef Li Näse från Sagalunds museum, Kimitoön, om vad de lärt sig under resor till museer i Europa. Deras rubrik är: Jobbskuggning på europeiska museer – samarbete och inspiration för nya idéer.

boktorget som är ”öppet” i pauserna har hembygdsföreningarna och privatpersoner möjlighet att sälja hembygdslitteratur.

Efter kaffet besöker vi det nyrestaurerade Kuddnäs, Zacharias Topelius barndomshem och Nykarleby museum, som båda ligger på promenadavstånd från Kredu. På kvällen blir det en kvällsfest med middag och program i Kredus vackra matsal. Naturligtvis sjunger vi också allsång.

Exkursioner söndag 15 september

Söndagen är vikt för exkursioner. Det finns två rutter att välja mellan:

1. Jakobstadsrutten
Jakobstad ligger på 20 kilometers avstånd från Nykarleby. Vi besöker det arktiska museet Nanoq, som invigdes 1991 och har byggts upp av eldsjälen Pentti Kronqvist. Han har även varit polarfarare och besökt Grönland många gånger. Museet är en tribut till de sista arktiska naturfolkens kultur. Nanoq är grönländska och betyder isbjörn. Vi besöker också Jakobstads Motormuseum på Alholmen där Pelle Lillkvists samlat närmare 300 båtmotorer, bl.a. en unik samling inombordare tillverkade i Jakobstad, och ungefär 50 större motorcyklar, mopeder och cyklar med hjälpmotorer. I Jakobstads centrum förevisar Guy Björklund Strengbergs Tobaksmuseum, som förnyat sin utställning och återinvigdes den 5 april i år. Se artikel på s. 10.

2. Nykarlebyrutten
I Kovjoki får vi ta en tur på den smalspåriga järnvägen i gamla passagerarvagnar dragna av ett ånglok. Läs mera om Nykarleby Jernväg på s. 12. I Jeppo förevisar ordförande Holger Wester Keppo gård och KWH-koncernens museum och i Pensala berättar Pirjo Nygård om det Tomte- och dockmuseum som hon skapat. Hon har själv restaurerat den gamla gården och restaurerar och reparerar gärna gamla dockor men skapar också nya. Dagarna avslutas ca kl. 16 på söndagen, då den nyländska bussen styr kosan mot Nyland.

Övernattningen kan ske på Kredu i elevbostäderna. En del av rummen har gemensamt badrum med ett annat rum. Man kan även övernatta på Juthbacka, som ligger på promenadavstånd från Kredu.

Kom med på innehållsrika och givande hembygdsdagar till Nykarleby.

Se hela programbroschyren här!

Anmäl dig här!

Under hembygdsdagarna i Nykarleby får deltagarna naturligtvis besöka nyrestaurerade Kuddnäs, Zacharias Topelius barndomshem.

Henry Nygård

Evalis Sundkvist