Ta vara på och ta hand om ditt arkiv!

-en tredelad utbildningsserie som behandlar arkivfrågor-

 

Under hösten 2024 och våren 2025 bjuder Hembygdsakademin in till en utbildningsserie med fokus på olika aspekter av arkivverksamhet, särskilt riktad till hembygdsföreningar. I serien erbjuder vi praktiskt inriktade workshoppar där deltagarna får lära sig och diskutera ämnen kopplade till hantering och vård av arkivmaterial.

Workshopparna leds av Kenth Sjöblom (FL, arkivsakkunnig - särskilt privatarkiv), som har bred erfarenhet inom området. Utöver dessa kommer även föreläsningar om andra relevanta ämnen att hållas.

Workshopparna arrangeras på olika platser i Svenskfinland för att underlätta deltagande från olika regioner. Samtliga tillfällen kommer även att erbjudas digitalt, så att du kan delta på distans om det passar dig bättre.

Nedan hittar ni mera info om workshoparnas innehåll.

Del 3: Elektronisk arkivering - möjligheter och utmaningar

 

Tredje workshopen tar fasta på dagens och framtidens trend - arkivering i elektronisk form. Den elektroniska hanteringen av handlingar för med sig många möjligheter, såsom t.ex. mera omfattande och snabba sökmöjligheter i materialet, men också allehanda utmaningar, såsom hur man säkrar att dokumenten i arkivet verkligen förvaras och är sökbara också om programvaran ändras, molnservicen uphhör och liknande. Även frågor om personskydd aktualiseras på ett annat sätt än med analoga dokument.

Tyngdpunkten kommer mera att ligga på principiella frågor, mindre på konkreta tekniska lösningar.

 


Del 1: Utbildningsdag om digitalisering och arkivering i Kristinestad och online (28 september 2024)

 

Många privatpersoner och föreningar sitter med gamla - eller mindre gamla - dokument, som de är osäkra på hur man skall hantera dem. Det är helt klart att alla inte kan vara fullärda arkivarier. Målet med workshopen var att alla får en bild av hur man ens på en elementär nivå får rätsida på sina dokument. Vi diskuterade olika aspekter på arkivering, som vad är ett arkiv, varför borde det sparas? hur får man ordning i arkivet och vad sparar man och vad gallras bort?



Program


Utbildningsdagens program kan du ladda ner här.
 

 

 

Del 2: Arkivbildningsplanen - arbetsredskap för fungerande arkivering (23 november)

 

Den andra workshopen kring temat "Ta hand om ditt arkiv" fokuserade på planeringen av arkiveringen, med målsättningen att en fungerande arkivbildningsplan mer eller mindre får arkivet att bilda sig självt, och man besparar sig själv uppordnandet av ett kaotiskt arkiv, förutsatt att planen följs. Med hjälp av planen får arkivet en klar struktur och man vet vad som skall förvaras eller gallras ut, och vem som ansvarar för det.

 

Program
 

Utbildningsdagens program kan laddas ner här.

 

Har du frågor?

Ta kontakt med
Marion Kwiatkowski (projektledare Hembygdsakademin): förnamn.efternamn@hembygd.fi