Syftet med projektet är att stärka och utveckla verksamheten vid hembygdsmuseerna på FSH:s verksamhetsområde genom att erbjuda utbildningspaket för aktiva inom lokalmuseer och lokalhistoriska arkiv i Svenskfinland.
Utbildningspaketen omfattar olika ämnen som samlingsförvaltning, marknadsföring och kommunikation, publik verksamhet och utställningsarbete.
Vi erbjuder utbildningspaketen regionvis under åren 2024 och 2025, i samarbete med museer med regionalt ansvar.
Inom projektet utvecklar vi en omfattande materialbank, där lokalmuseer och -arkiv tillhandahålls resurser och stöd för att utveckla deras verksamhet och göra den mera ändamålsenlig. Materialet kan användas vid självstudier inom föreningar, av föreläsare och kursledare.
Ingrid Svanfeldt från Sjundby traditionsförening berättar om användningen av AI (ChatGPT4) för att dokumentera historiska minnen.
30 september kl 18.00-19.00
På Zoom (Länken till mötesrummet skickas ut per e-post och finns i medlemsbrevet)
En kort workshop där vi i praktik och teori går igenom gällande bästa praxis för digitalisering och långtidsbevaring enligt nationella och internationella rekommenderade arkiveringsstandarder. Vi fokuserar oss speciellt på fotografiskt-, ljud- och audiovisuellt material i alla dess former.
8. oktober, kl. 15.00 – 17.00
SFV:s möteslokal
Handelsesplanaden 23B, Vasa
Malin Ström från Föreningsresursen berättar om hur man drar upp en årsklocka för att strukturera föreningens verksamhet så att de rätta sakerna görs i rätt tid och ingenting glöms bort.
24 oktober, kl. 18.00 – 20.00
På zoom (länk skickas ut till alla anmälda)
Varje medlemsförening i FSH får tillgång till en gratis hemsida från Webbhuset. Ant Simons från Webbhuset visar hur man enkelt skapar en bra hemsida för föreningen och ger nyttiga tips och tricks om hur den kan snyggas till ännu mer.
28 november, kl. 18.00 – 20.00
På zoom (Länk skickas ut till alla anmälda)
Marion Kwiatkowski
- Projektledare -
E-post: marion.kwiatkowski(ä)hembygd.fi