Syftet med projektet är att stärka och utveckla verksamheten vid hembygdsmuseerna på FSH:s verksamhetsområde genom att erbjuda utbildningspaket för aktiva inom lokalmuseer och lokalhistoriska arkiv i Svenskfinland.

Utbildningspaketen omfattar olika ämnen som samlingsförvaltning, marknadsföring och kommunikation, publik verksamhet och utställningsarbete.

Vi erbjuder utbildningspaketen regionvis under åren 2024 och 2025, i samarbete med museer med regionalt ansvar.

Materialbanken

Inom projektet utvecklar vi en omfattande materialbank, där lokalmuseer och -arkiv tillhandahålls resurser och stöd för att utveckla deras verksamhet och göra den mera ändamålsenlig. Materialet kan användas vid självstudier inom föreningar, av föreläsare och kursledare.

Materialbanken finns på digihem (klicka här).

Aktuellt inom projektet

Delta i flerspråkighetsmånaden! (21 februari - 21 mars)

Vi har skapat en guide med idéer för evenemang och aktiviteter där hembygdsföreningar kan utforska språkens betydelse och lära sig om den språkliga mångfalden som finns och har funnits i orten.

Ladda ner guiden här.

Inspirationsmingel för föreningar: Miljöcertifiering och Ekokompass-certifikatet (26 februari)

Maxmo hembygdsförening berättar om ansökningsprocessen för Ekokompass-certifikatet.

Mer info här

Workshops om finansiering och bidrag (hybrid) (29 februari och 9 mars)

Workshopledare: Robert Nilsson, ledare för projektet Finansieringskällor för förbunden på Förbundsarenan
samt presentationer av Gunilla Wasström, Leaderföreningen Pomoväst (endast i Helsingfors) och Anna Wilhelmson, Svenska kulturfonden

Workshop i Helsingfors (29 februari)
Mer info och anmälan här.

Workshop i Vasa (9 mars) (Obs! Ingen presentation om Leader)
Mer info och anmälan här.

Föreningens hemsida (digital kurs) (4 mars)

Ant Simons från Webbhuset berättar om grunderna i programmet Digistoff och visar hur man enkelt skapar en bra hemsida för föreningen.

Mer info och anmälan här.

Genomgång av Katalogen (digital kurs) (14 mars)

Niklas Ojala från Webbhuset håller en genomgång av Katalogen och visar dess viktigaste funktioner.

Mer info och anmälan här.

Föreläsning: Att skriva en samlingspolicy (23 mars)

Forskaren Lotta Friberg (regional verksamhet, Västra Nylands museum) presenterar en modell för att skriva en samlingspolicy.

Mer info och anmälan här.

Medlemsregister i Desky (digital kurs) (15 april)

Ant Simons från Webbhuset berättar hur man använder Desky och ger tips som underlättar administrationen i föreningen.

Marion Kwiatkowski
- Projektledare -